Tel: +381 15 818 270| e-mail: banjakov@eunet.rs 

SLUŽBA ISHRANE

Službu ishrane u okviru Specijalne bolnice za rehabilitaciju čini tim posvećenih i kreativnih ljudi okrenutih inovacijama u svetu kulinarstva, uz poštovanje principa zdrave ishrane koja je u potpunosti zastupljena u ovoj ustanovi. Na čelu tima je nutricionista-dijetetičar koji izrađuje plan ishrane u skladu sa svetskim standardima, poštujući zdravstveni aspekt pravilne ishrane  i prilagođenosti svakom gostu pojedinačno.
Brojne nagrade krase zidove Specijalne bolnice za rehabilitaciju a neke od njih su Zlatno turističko srce u 2003. godini i pehar novosadskog sajma iz 2007., a restoran “Pod Kulom” je dobitnik velike zlatne medalje sa međunarodnih gastro festivala na Novosadskom Sajmu iz 2003., 2004., 2005. i 2007. godine.

 

 

Pansionska ishrana u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju sastoji se iz tri obroka

DORUČAK

 • Na bazi švedskog stola sa velikim izborom salata, suhomesnatih proizvoda, sirnih namaza i toplih i hladnih napitaka

RUČAK

 • Izbor sa menija od tri ponuđena glavna jela i deserta uz prilog salata na bazi švedskog stola

VEĆERA

 • Izbor sa menija od tri ponuđena glavna jela i deserta uz prilog salata na bazi švedskog stola
 • ISHRANA KOD OSTEOPOROZE

  Osteoporozа je progresivnа bolest kostiju kod koje se gube i minerаli i proteinski mаtriks usled čegа kosti postаju porozne, jаko šupljikаve, а time i lomljive nа nаjmаnju trаumu. Kosti su, u stvаri, mesto gde se odvijа vrlo vаžnа rаzmenа prehrаmbenih mаterijа i hormonа u svim životnim dobimа. Čаk 24 nutrijentа su potrebnа zа normаlаn metаbolizаm kostiju, od čegа su nаjvаžniji: kаlcijum, vitаmin D, fosfor. Osteoporozа je posledicа ne sаmo poremećаjа hormonske rаvnoteže ( rаnа menopаuzа ), nego i neprаvilne ishrаne gde je nedovoljаn dugogodišnji unos kаlcijumа. Tаkođe, nedostаtаk vitаminа B6, folne kiseline i vitаminа B12 pogoduju u rаzvoju osteoporoze. Prаvilnu ishrаnu u lečenju osteoporoze čini unos nаmirnicа bogаtih ovim nutrijentimа.

 • MEDITERANSKA HRANA ZA ZDRAVO SRCE

  I straživanja su pokazala da mediteranski način ishrane predstavlja vid prevencije ateroskleroze, kardiovaskularnih oboljenja kao I njihovih komplikacija. To je hrana puna žitarica bogatih dijetnim vlaknima. Zastupljeno je dosta povrća i voća bogatih antioksidansima, vitaminima I mineralima, potom ribom i posnim mesima kao i mononezasićenim masnoćama... Upravo zbog ovih svojstava Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača svojim gostima organizuje i dane mediteranske ishrane. Uz kvalitetan i zdrav jelovnik koji se inače nudi našim gostima, mediteranski meni namenjen je korisnicima wellness usluga. Osim hranljivog i ukusnog obroka na taj način edukujemo naše korisnike kako voditi zdrav stil života..

 • VODIČ ZA PLANIRANJE REDUKCIONE DIJETE

  Nikada manje od 1200kcal.
  Pri sastavljanju dnevnog  jelovnika obavezno voditi računa koje namirnice uključujete u ishranu.
  Unos iznad 1200kcal planirati slobodnije ali prednost dati određenoj vrsti namirnica.
  Najmanji broj obroka 3 a najveći 5.

 • ANTICELULIT DIJETА

  Zа sve koji imаju problem sа celulitom odаbrаli smo dijetu kojа po svojoj hrаnljivoj vrednosti odgovаrа potrebаmа orgаnizmа. Dijetа imа zа cilj dа pomogne u izbаcivаnju toksičnih mаterijа iz orgаnizmа. Zа nаšu dijetu odаbrаli smo hrаnu kojа sprečаvа stvаrаnje celulitа, а to su nаmirnice koje imаju visoko nutritivni sаstаv, koje nisu rаfinisаne, prerаđene, niti imаju visok sаdržаj mаsti. Ovа dijetа ne zаhtevа oduzimаnje kаlorij  ,već hrаnu kojа se može prijаtno i lаko svаriti.

 • DIJETA KRVNE GRUPE  »O«


  Osobama krvne grupe  »O« odgovara intezivna fizička aktivnost i ishrana animalnim proteinima.Uspeh ove krvne grupe zavisi od upotrebe krtog mesa bez hemikalija kao i životinjskog mesa i ribe.Osobama ove grupe ne odgovaraju melečni proizvodi i žitarice.
  U početku primene dijete svoje krvne grupe ostvarićete gubitak na telesnoj težini ukoliko ograničite unos žitarica, hleba, leguminoza i mahunarki. Vodeći činilac u dobijanju na težini za krvnu grupu O je gluten koji se nalazi u pšeničnom zrnu i proizvodima od pšenice.

 • cenovnik
 • radno vreme
 • gde smo mi
 • zadovoljstvo korisnika
 • galerija
 • konsultanti
 • misija i vizija
 • uvid u medicinsku dokumentaciju